top of page

דיני מזיקין: למה באים מזיקים לצמחי הבית ואיך מתמודדים איתם

כשגידלתי חתול לראשונה בחיי, הייתה לי סטיגמה נוראה על פרעושים. בפעם הראשונה שהיה נדמה לי שיש לו פרעושים, נזעקתי, מיררתי, פיללתי. בסוף הסתבר שבכלל לא היו פרעושים – כי כשהם באמת היו הבנתי שאי אפשר לפספס אותם.

כשגידלתי ילד לראשונה בחיי, באתי עם זכרונות מקוללים על כינים, שעות של סיוטים באמבטיה עם שמן רוזמרין על הראש. בפעם הראשונה שהיה נדמה לי שיש לו כינים - נזעקתי, מיררתי, פיללתי. בסוף הסתבר שבכלל לא היו כינים – כי כשהן באמת באות – אז אי אפשר לפספס אותן.



כשגידלתי צמח לראשונה בחיי, חשבתי שכנימות הן האויב. וכו', וכו'. אתם כבר יודעים את הסיפור.


בסוף הבנתי שפרעושים, כינים וכנימות – באים ובאות, והולכים והולכות.

הם מגיעים לא תמיד עם סיבה, הם נשארים הרבה אחרי שהיינו רוצים,

ואפילו שזה נדמה שלעולם לא נצליח להפטר מכולן, ותמיד יישאר האחרון שישרוד להקים מחדש את הקהילה – בסוף הן איכשהו נעלמות כשמגיע הזמן, או מתחלפת עונה.

ובסוף הן גם תמיד חוזרות.


אחרי שפגשנו אותם בחיים והגענו להכרה הזאת, אנחנו בשלים להחשף ל Level הבא!

(טריגר שמות מזיקים שעושים לא נעים לשמוע:)

פשפשים, תולעי מעיים, אקריות הקורים - הם באמת השטן. הם הרבה יותר נעלמים מן העין, הרבה יותר מציקים ומזיקים, הרבה יותר קשה להפטר מהם. ובסוף - גם אותם כולם איכשהו חוטפים, וחיים.

ותמיד יש יותר גרוע, תגידו תודה שעוד לא פגשתם את משפחת התריפסאים.


אז כנימות זה בקטנה חברים, כנימות הן חברות.


עכשיו כשאנחנו באים ממקום מכיל, מה בכל זאת אפשר וכדאי לעשות.

יש כמה דברים שרלבנטיים לגבי כל המזיקים: גילוי מוקדם - זיהוי - הסרה - טיפול - חזרתיות - שיפור תנאים . נפרט:


גילוי מוקדם

אם אנחנו בתשומת לב לצמח ומסתכלים עליו לפעמים, בלי להשקות, רק להתסכל, או לנקות אבק, נתפוס את המזיקים הראשונים ויהיה הרבה קל יותר להתמודד איתם.


זיהוי

הסתכלתם והבחנתם בסימנים לא ידועים. חפשו עליו מזיקים – בנקודות החיבור של עלים וענפים, הסתכלו טוב מתחת לעלים. אם לא מצאתם האירו היטב וחפשו תנועה של נקודות זעירות, או צלמו נקודות לא מזוהות והגדילו את התמונה. בין אם מצאתם יצור או רק נגעים לא מזוהים (כגון כתמים ונקודות, או פצעים וחורים) - נסו לזהות אותם לפי התמונות למטה.

מזיקים שניתן לראות בבירור בעין הם כנימה קמחית וכנימת מגן - ואלו גם מזיקים שנזקיהם קלים יחסים, קצב הריבוי שלהם איטי יותר וקל לטפל בהם. מזיקים זעירים שצריך להגדיל כדיי לזהות הם אקריות ותריפס - הנזק שלהם ניכר יותר ויש צורך לפעול מהר יותר.

אם עדיין לא זיהיתם בוודאות, המתינו עוד כמה ימים וחפשו שוב את הסימנים (או ראו למטה הצעה כיצד לחפש בגוגל אחר מזיקים ובעיות נוספות). בשלב זה על כל מקרה, הרחיקו את הצמח מצמחים אחרים להמעיט סיכויי הדבקה.


הסרה

אחרי שזיהיתם, התחילו להפטר מהם - פשוט להוריד אותם מהצמחים.

  • נגבו אותם עם חתיכת נייר או מקל אזניים, אם המזיקים זעירים נגבו את העלים כולם בעזרת נייר ניגוב לח, אפשר וכדאי להוסיף מעט חומץ למי הניגוב (יש המוסיפים מיני חומרים טבעיים שונים כמו אלכוהול, טבק, שום, שמן, קנמון ועוד - כל אחד ומתכון הסבתא שלו).

  • לחלופין, שיטפו את המזיקים עם זרם מים חזק, גם אם המזיק אינו נראה לעין אפשר לשטוף את העלים. הטו את העציץ כך שהמים עם המזיקים יישטפו החוצה ולא לתוך העציץ.

  • מזיקים שנדבקים ולא יורדים בקלות, אפשר להוריד באמצעות מים שמהולים עם מעט סבון כלים.

  • אם יש עלה או גבעול שעליו מזיקים רבים - הסירו את העלה כולו.

כמו עם כינים, חזרו על הפעולה שוב כעבור שבוע - שבועיים, לטפל בדור ההמשך שבקע בינתיים מן הביצים ובכל החמקמקים שפספסנו. עם מעט עקביות, סיכוי טוב שתוכלו להפטר מרב המזיקים ללא שימוש בחומרים, אבל לכל הפחות - תצמצמו את אוכלוסייתם ותאטו את קצב ההתרבות והנזקים.


טיפול בחומרים

ישנם מזיקים עיקשים במיוחד וייתכן, שתחפשו חומר הדברה מתאים. המזיקים היחידים שאני עשויה להוסיף כנגדם טיפול בתכשיר הינן אקריות ותריפס (אך אפילו איתם, הסרה ידנית עקבית ועיקשת יכולה להועיל). קיראו על כל אחד מהם מהו התכשיר המתאים, מהלו את החומר במים לפי המינון הרשום על האריזה והתיזו על הצמח. המנעו ממגע עם החומר ונקטו בכל אמצעי הזהירות, גם אם הוא אורגני.

ישנו עולם שלם של חומרי הדברה - כימיים, ביולוגיים, אורגניים ולא אורגניים - והם קריטיים לחקלאות ולתעשיית הצמחים. עבורנו המגדלים הביתיים - אין בהם צורך בעיניי, ולכן תמיד אעדיף לטפל בהם בהסרה ידנית. במיוחד אני נמנעת מהגמעה של חומרים כימיים באדמה.


חזרתיות

חזרו על הפעולות בדיקה - הסרה - טיפול שוב ושוב, עד שתחשבו שהם נעלמו, וגם אחרי כן המשיכו להיות עירניים. עכשיו אתם כבר יודעים לזהות אותם מקילומטר.


שיפור תנאים

במקביל לפעולות שתעשו, בדקו עם עצמכם: כיצד אוכל לשפר את תנאי המחייה של הצמח? מזיקים נוטים להצמיד לצמח החלש יותר. האם ייתכן שאינו מקבל מספיק אור? האם הצמח הוזנח ומגיע למצבי יובש קשים? האם האדמה לחה כל הזמן ולא נתתי לה כמעט להתייבש? האם שכחתי להעריך את יופיו? ועוד ועוד.


יציאה לשיקום

אם קהילת המזיקים יצאה משליטה, או אין לכם רצון או יכולת להתעסק איתם – אל תשליכו את הצמח. הוציאו אותו החוצה לגינה, זו יכולה להיות הגינה שלכם או חצר הבניין. מצאו לו מקום מוצל (כיוון שאנחנו מדברים על צמח בית) והיכן שייהנה מהשקייה של הצמחים האחרים (ממטרות או השקייה ידנית). ותנו לטבע לעשות את שלו. ברצינות. בחוץ הצמח יוכל להתאזן ולהשתקם לבדו. אחרי שישתקם הצמח יוכל לחזור פנימה אם יהיה רצון הדדי, אבל רצוי שיחזור לתנאים משופרים.


כמה דוגמאות של זיהוי מזיקים נפוצים בצמחי הבית

כנימה קמחית תצמד בעיקר לחיקי העלים והגבעולים, עד שבשלב מתקדם הן יופיעו בכל מקום. את היצור הלבן הכמו-שעיר הזה ניתן לראות היטב בעין (בתמונה האמצעית - במעלה הגבעול), ולעיתים תמצאו רק את הקרום הלבן שהיא יוצרת (תמונה אצעית - מורד הגבעול). הקרום נמרח ומתמוסס בקלות עם נייר ניגוב - כך תדעו שזה זה. הכנימות לא יפות אך לא נוראיות. הסירו אותן לפי ההוראות מעלה. שפרו תנאים, חיזרו על הפעולה, או - הוציאו לשיקום.


כנימות מגן לעומתן, הן בעלות מגן קשיח ששומר עליהן צמודות לגבעול או לעלה, מעליו את מתחתיו, שואבות ממנו את כוח החיים באין מפריע. קצב ההתפשטות שלהן על הצמח איטי יחסית, והנזקים מועטים. גם את כנימות המגן ניתן לראות בעין על העלה, לעיתים על הגבעול קשה להבין בהן כי צבען חום עד שחרחר. עם האצבע הן לא יזוזו בקלות - כך תדעו שזה הן. בגירוד קל או ניגוב מעט מאומץ עם נייר סופג תוכלו להסיר אותן, ואם תוסיפו למים סבון כלים זה אפילו יילך בקלות. תחתן תשאר נקודה חומה, אדמדה או צהבהבה, שתראה גם מהצד השני של העלה ותשאר שם למזכרת (וזהו למעשה הנזק היחיד הישיר הנראה לעין שהן משאירות, למעט החלשת הצמח ותשתית לבעיות נוספות). גם כאן בידקו שוב כעבור שבוע-שבועיים, חזרו על הניגוב, שפרו תנאים ואם אין לכם כוח לכל זה - הוציאו לטבע לשיקום. כנימות מגן אוהבות במיוחד דקלים! אבל לא רק.


אקריות הן עכבישונים זעירים שקשה לראות בעין. אפשר לזהות אותן לפי הקורים העדינים שהן טוות, מתחת העלה, מעליו או בבסיסו. ואם אתם לא בטוחים אם ראיתם קורים, התיזו מים בשפריצר והטיפות הזעירות שיילכדו על הקורים יסגירו אותן, כמו טיפות הטל (תמונה 1). גם הביצים הלבנות שלהן מסגירות את המצאותן (תמונה 2), אך את האקריות עצמן תוכלו לראות רק אם תצלמו ותגדילו את התמונה (תמונה 3). קלתיאות ואלוקסיות אהובות במיוחד על האקריות. האקריות אוהבות מאוד מרנטות, אלוכסיות, וקלדיומים, אבל לא רק.

תכשיר יעיל כנגד אקריות הוא כזה המבוסס על שמן נים (שימו לב למינון הרשום על גבי האריזה שלא להזיק לעלים). עם זאת, גם הסרה ידנית בלבד (התזה וניגוב העלים), באופן עקבי, יכולה להספיק.

בתמונה הראשונה - ביצי האקריות על עלה מרנטה, בכמות שעוד אפשר לעצור ולטפל.

בתמונה השניה - נזק מתקדם. האקריות מצצו את נוזל החיים מתוך העלה, ולא נשאר ממנו הרבה.


נמלים אוהבות להצטרף לחגיגה. אם מצאתם אותן מטיילות על עלים וענפים זה עשוי לרמז על המצאות מזיק אחר. אם, לעומת זאת, מצאתם המון נמלים בתוך אדמת העציץ או יוצאות מן החורים למטה, ביוחד בעת השקיה - דווקא אז יש פחות סיבה לדאוג כי כנראה שבסה"כ הן בנו שם את קינן. כדיי להפטר מהנמלים, בסה"כ תצטרכו להוציא את הצמח מהעציץ, לדפוק ולנער מעט, ולהשאיר אותו זמן מה ללא העציץ.


התריפס הם חרקים זעירים מאורכים, ביניהם סוגים רבים הניזונים ממגוון רחב של צמחים. אם מצאתם נגעים לא מזוהים על-גבי הצמח - אזורים חומים יבשים, חצי שקופים, ובמיוחד אם הם מלווים בנקודות שחורות זעירות, חשדו בתריפס ובודדו אותו מיד, כיוון שמדובר באחד המזיקים שיותר קשה להפטר מהם. עלים חדשים שנפתחים כשהם מעוותים - הם עוד סימן מחשיד. אם יש לכם ראייה טובה, חפשו פסים זעירים בתנועה, או פסים צהובים זעירים שאינם זזים - אלו הביצים. גם אם לא ראיתם תנועה או ביצים, השאירו בבידוד ובדקו שוב בזמנים שונים. התריפס אוהבים מאוד מאוד מונסטרות מכל הסוגים, אבל ממש לא רק. בשל חמקמקותו וחשיבותו, החלטתי להקדיש לו דף משלו, כאן.


נגעים לא מזוהים בצמחי הבית. אם לא מצאתם יצורים חיים, ייתכן שפספסתם אותם, אך ייתכנו עוד אפשרויות. אם מדובר בכתמים או אזורים צהובים, חומים, דהויים, או מכל סוג שהוא, ייתכן ומדובר במזיקים אחרים או במחסור כלשהו לצמח. חפשו בגוגל לפי מילות התאור של הנגעים ונסו לזהות אם הנגע מאפיין מזיקים אחרים, פטריה, וירוס, או מחסור במינרלים מסוימים (שידרוש בסה"כ מתן דישון או תוסף מתאים).

בחיפוש כדאי להוסיףאת שם הצמח, כדאי לחפש באנגלית, ולהציג את תוצאות החיפוש בתמונות - עד שתזהו את התמונה עם הנגע הנכון. למשל:

Brown dots on Palm stems

Yellow spots on Alocasia leaves

Pale area on cacti


כמו כל חיפוש בגוגל של בעיה רפואית, היכונו להחשף לתמונות לא נעימות, וזכרו לא להבהל מהמידע שתמצאו - שהוא פעמים רבות מציג מקרי קיצון ולא רלוונטי לכם ולצמח שלכם. תמיד קראו יותר ממקור אחד, עד שתגיעו לתשובה הנראית לכם מתאימה ביותר לנסיון שלכם.

אם מדובר בחורים, חטטים, פצעים וחתכים, הסירו את העלים עם הנגעים, או גיזרו משולי העלה את אזור הנגע. כך תוכלו לעקוב אם נוצרים נגעים חדשים לאורך זמן (>> מזיקים), ואם לא - ייתכן ומדובר בנזקים קוסמטיים תוצאה של פציעת העלים (מנפילה, שבירת העלה, חפץ חד, ציפורניים של חתול וכן הלאה). פצעים כאלה בתחילה אינם בולטים אך עם הזמן שולי הפצע ישחירו ואז פתאום נבחין בהם.


חורים וכרסומים לעומת זאת, המופיעים ומתרבים במהירות, לרב יתגלו כעבודה של זחל מודד, הקרוי כך בשל צעדיו המדודים. אלו הם זחלי פרפרים המחבבים פחות את צמחי הבית ויותר את צמחי החוץ בעלי העלים הדקיקים, כמו צמחי תבלין וקולאוסים. צבעו ירוק וכך הוא מוסווה, אך אם תסתכלו טוב, תגלו אותו מתחת לעלים. הרחיקו את הצמח, הסירו את כל הזחלים, וחיזרו על הפעולה בכל פעם שמופיעים החורים עד שתפטרו מכולם.

bottom of page