top of page
תמונת הסופר/תRinat Tal

המחזר הסודי של הצמחים: תריפס. הכירו, קבלו והתמודדו

לתריפס החלטתי להקדיש דף משלו כיוון שבניגוד לכנימות, התריפס הם עוד לא חברים, חברים. חשוב במיוחד לדעת על קיומם כיוון שבין המזיקים הנפוצים בצמחי הבית, הם המזעריים, החמקמקים וגם המתפשטים במהרה בין הצמחים.


התריפס הוא חרק מזערי הניזון מתוכן הצמח. ישנם אלפי מינים רבים של תריפס הנטפלים למגוון צמחים, ובחקלאות הוא נחשב למזיק של ממש ליבול (אם כי יש מינים מועילים של תריפס הניזון ממזיקים אחרים!).

מינים שונים של תריפס אוהבים לדשן את בטנם גם בצמחי הבית. הנזק לצמח במקרה הזה, הוא קודם כל אסתטי - החרק ניזון מתאי העלה, ההולך ומתייבש, עד כי בשלב מתקדם הצמח כולו יכול להחרב. אל דאגה - זה ייקח להם זמן (אלא אם כן הצמח צעיר וקטן). אפילו שקהילת התריפס מתרבה כה מהר עד שהיא יכולה להכפיל את עצמה בתוך כמה ימים, התריפס הם כה קטנים שהנזקים הנראים לעין מתפשטים בקצב איטי. נזק נוסף הוא עיכוב צמיחה חדשה ועיוות בצורת עלים חדשים. ונזק אחר אפשרי הוא העברת וירוסים של צמחים (אבל בואו במקום להלחץ, פשוט נפעל למיגורם).

בשביל לטפל בבעיה, צריך קודם כל להכיר אותה. כך נפעל - לפי חמשת השלבים (עין ויד מיומנת תשלים את חמשת השלבים בתוך חמש דקות!).

שלב א': איתור נגעי התריפס

ייתכן ואתם קוראים את הפוסט אחרי שהצמח שלכם עובר דברים מוזרים ועוד לא איתרתם את הסיבה, או, שאתם רוצים להקדים תרופות למכות ולהסתכל לעיתים על הצמחים שלכם מקרוב, תוך כדיי ניקוי אבק אולי, ולאתר סימנים חשודים בשלב מוקדם. כך או כך, אלו הסימנים שמשאירים התריפס:

  1. אזורים בהירים, לבנבנים-כסופים, "שקופים" או חומים על העלה (במרכז העלה ולא רק בשוליים) - כך זה נראה אחרי שהתריפס ניזון מתאי הצמח, פשוט שואב את תוכנם להנאתו, כולל הכלורופיל הירוק. מה שנשאר הוא ה"עור והשלד" של העלה.

  2. נקודות שחורות קטנות באותם אזורים חומים עד שקופים - כן כן, זוהי צואת התריפס, וזהו סימן מובהק להימצאם 🤢.

  3. חרכים ששוליהם שחור, לעיתים יופיעו - אלו עלולים להיות האזורים שבהם נקבת התריפס פצעה את רקמת העלה בעזרת צינור ההטלה כדיי להחדיר פנימה את הביצים שהיא מטילה.

  4. עלים חדשים וצעירים יוצאים מעוותים. אם זה עלה שנולד מגולגל ונפתח ייתכן שאף ייצא מחורר או "שרוף". ייתכן שגם הבחנתם בקצב יציאת עלים חדשים איטי מהצפוי לעונה.

מימין לשמאל: נזקי תריפס בתחילת הדרך על פילודנדרון סקנדנס, נזק מתקדם על שפלרה מקרינה, חרכים ששוליהם שחורים על מונסטרה פרו.


עוד כמה נקודות חשובות לגבי איתור הסימנים:

  • כל הסימנים הללו עשויים להראות מצידו הקדמי של העלה, האחורי, או שניהם. כך ששווה להציץ מכל הכיוונים, גם מלמטה.

  • הסימנים יכולים להמצא רק על-גבי עלה אחד, או מס' קטן של עלים, לא בהכרח על פני כל הצמח (כמו שאמרנו התפשטות הסימנים היא איטית).

  • עלה שלם שמצהיב ומתייבש באופן פתאומי, מבלי שהיו והתרבו לפני כן הנגעים כפי שתיארנו - אינו סימן בפני עצמו לתריפס. כאמור נזק התריפס אינו מכלה את העלה בפתאומיות! אמנם במצב מתקדם של המצאות התריפס - יצהיבו וינשרו העלים, אך תוכלו למצוא עליהם גם את הסימנים האחרים.

  • מצאתם מפגע לא מזוהה על הצמח, או שמשהו "עובר" עליו ולא מצאתם את הסיבה - קחו בחשבון את התריפס כאפשרות, בודדו, חפשו את המזיק, וחכו כמה זמן לראות לאן זה מתפתח.


אוף טופיק: האם שמתם לב מהי התגובה הרגשית שלכם למחשבה שיש אפשרות שיש כאן מזיק? האם אתם אדישים וענייניים, או נלחצים וחרדים? האם אתם נגעלים? כועסים ומקללים? מתקרבנים? מיואשים מראש מהסיכוי לשרוד את התריפס? או אולי מדחיקים (ובהמשך נמנעים מלפעול)? כל התגובות לגיטימיות. מספיק שנשים לב אליהן, וכך נוכל לקבל החלטה עניינית כיצד לפעול על-אף, או ביחד עם, הרגש. ואולי על הדרך נלמד מזה עוד משהו על עצמנו.
עלה צעיר של פוטוס מנג'ולה נפתח מעוות - סימן להמצאות תריפס

שלב ב': זיהוי המזיק

בפעם הראשונה שאתם משתעשעים ברעיון שהתריפס התדפק על דלתכם - חכו לאיתור החרק עצמו ולזיהוי ודאי שלו. זאת מכיוון שבשלב של הטיפול בחומרים חשוב יהיה להתאים את התכשיר למזיק המסוים.

לעומת זאת, אם אתם כבר יודעים שהוא התארח אצלכם לא מזמן, או שאתם כבר מיומנים בזיהוי הסימנים, אין צורך לחכות לראות את המזיק עצמו אלא אפשר להתחיל לפעול - עברו לשלב ג'.


איך נראה התריפס ואיך נזהה אותו?

צורתם כצורת גרגיר אורז שקצהו מחודד, זעירים אמנם, אך בעלי ראייה טובה יכולים לראות אותם בעין. רב הסיכויים שהתריפס שתמצאו יהיה קטן ממילימטר אחד (על אף שיש מינים גדולים מכך). צבעם יכול להיות לבן, שחור, חום או צהוב, ולכו תדעו אילו עוד. ראיתם פסים זעירים - מה עכשיו?


בהו בהם דקה לפחות וראו אם הם זזים, כי ייתכן שראיתם אבק, רגב אדמה או שאריות נייר ניגוב. הסתכלו עליהם בזכוכית מגדלת, או צלמו והגדילו את התמונה. אם תגדילו לעשות ולצלם סרטון, תוכלו לזהות אם הם זזים.


ייתכן ותזהו בעין בלתי מזוינת את תנועת התריפס, וכך זה עשוי להראות. אך ייתכן גם שהוא יהיה קטן מזה:

בהשקעה של 35-100 ש"ח תוכלו להזמין לופה\מיקרוסקופ\עדשה עם תאורת לד, שמגדילים פי 30 ועד 100 (אני משתמשת בזו). או אז תראו אותו במלוא הדרו, וגם את כנפיו. הפעילו את הסרטון הבא אך ורק אם אתם באמת רוצים ומוכנים לראות אותו מקרוב, מאוד:

עוד אפשרות היא, שבזכוכית המגדלת תמצאו את התריפס בשלבים המוקדמים של חייו, כזחל או גולם. צורתו עשויה להיות שונה, עגלגלה יותר, וללא כנפיים, צבעו שונה, ותנועתו איטית יותר או ללא תנועה. אם זה ממש מעניין אתכם, כאן תוכלו להעמיק במחזור חייו של התריפס.


זחל תריפס מפוטם על קודש הקודשים - אנטוריום קלרינרביום. פסים זעירים בהירים שנחשדו כתריפס בעין בלתי-מזוינת, אך כמעט ולא נעו, התגלו בעדשה מגדילה כזחלי תריפס צהבהבים.


אם עשיתם חיפוש מזיקים ולא מצאתם - עשו עוד חיפוש. על העלים, בגבם, בחיבור לגבעול, על הענפים. חפשו סימנים מזעריים שאולי פספסתם. אל תנגבו את העלים (שלב ד') לפני שמצאתם וזיהיתם את המזיק (או צילמתם היטב מקרוב לטובת עזרה בזיהוי). אם לא מצאתם - בודדו את הצמח וחפשו שוב בעוד זמן מה. אי מציאת התריפס אין משמעו שהצמח נקי מהמזיק! ייתכן אף מצב שהתריפס בתרדמת עונתית ולא תראו כל פעילות.

מצאתם מזיק ואינכם בטוחים מיהו - כאן תוכלו לקרוא על המזיקים הנוספים הנפוצים בצמחי הבית.

אם הגעתם עד הלום, כלומר - שמתם לב לצמחים שלכם, הייתם עירניים למשהו חריג, הלכתם ואשכרה חיפשתם תשובה, קראתם וזיהיתם תריפס - עשיתם כבר 75% מהעבודה!! עכשיו נותרו רק הפעולות הטכניות בשביל לעדכן אותו שכאן עובר הגבול שלנו (ועדיף גם במייל וגם בדואר רשום).

שלב ג': בידוד

כיצד עובר התריפס מצמח לצמח? בקלות. לתריפס יש כנפיים, אמנם הוא לא נחשב כמיטיב עוף אך בקלות יכול לדלג לצמח הבא בחיפוש אחר מקורות מזון, גם אם אינו במגע צמוד איתו. לכן, כפי שאמרנו שוב ושוב - החל מהרגע שבו עלה חשד לתריפס, הרחיקו את הצמח מהאחרים, והתייחסו גם לצמחים שהיו איתו בפינה כחשודים.


שלב ד': צמצום הקהילה

כמו בטיפול בכל סוגי המזיקים, אחרי הזיהוי ולפני שימוש בתכשירים, כדאי לנקוט קודם כל בהסרה פיזית של כמה שיותר פרטים ועיכוב ההתפשטות. כלומר:

  • נגבו את העלה עם מגבות נייר סופג, אותו ליחלחתם קלות, או, השפריצו על העלה מים (מהולים במעט חומץ, או מזוקקים), ונגבו עם הנייר היבש.

  • או, קחו את העציץ אל האמבט או החוצה, ושטפו את העלים עם זרם מים (חזק כל האפשר מבלי שיפגע פיזית בעלים אם הם עדינים).

  • אם יש עלה או גבעול שעליו מזיקים רבים - הסירו את העלה כולו. אך אל תסירו את העלה אם הוא האחרון על אותו הענף או האחרון בכלל! חכו ליציאת עלה חדש עד שתסירו את הישן.

  • כמו עם כינים, חזרו על הפעולה שוב כעבור שבוע-שבועיים.

לעומת שאר המזיקים הנפוצים בצמחי הבית - עם התריפס אי אפשר להבטיח הצלחה אך ורק בעזרת הסרה ידנית - אך נוכל לעכב מספיק את הנזק לצמח ולאפשר לו חיים טובים, עד השלב שבו נהיה בטוחים, נחליט להשתמש בתכשיר, נשיג אותו וכו'.

לפני שלב ההסרה הידנית, כבר אמרנו שחשוב לזהות את התריפס, גם כהכנה לשלב הבא:

שלב ה': טיפול בחומרים

כאשר משתמשים בחומרים יש חשיבות רבה לשימוש בחומר המתאים למזיק המסוים, לכן הכברנו מילים רבות על זיהוי המזיק. התכשיר שמסייע לי כנגד התריפס הוא טרייסר אולטרה, המופק מחיידקים (ולכן נחשב אורגני או טבעי) ופועל על מערכת העצבים של המזיק (ספרו לי אם התנסיתם בהצלחה בתכשיר אחר, ובמיוחד בשימוש ביולוגי באקרית טורפת!).

שימו לב! כל סוגי התכשירים כנגד מזיקים הם רעילים - גם הטבעיים, החזיקו אותם הרחק מהישג יד כל. קיראו היטב את ההוראות הזהירות, השתמשו במינון המומלץ ובצעו את הריסוס במקום מתאים לכך. הקצו עבורם כלי מדידה וריסוס שלא יהיו בכל שימוש אחר! שטפו אותם היטב אחר השימוש ושימרו גם את הכלים במקום מוגן.

בצמח הנגוע אני יכולה לטפל כשהוא במקומו או בפינה מבודדת ביחד עם צמחים אחרים נגועים (ועדיף בחוץ בפינה עם תנאים מתאימים לצמח בית - בצל, מוגנים מרוח). הטיפול נעשה באמצעות התזה על הצמח של מים מהולים במידה קטנה מאוד של החומר (לפי המינון המצוין על האריזה). כשעה לאחר הטיפול, אני שוטפת את הצמח תחת זרם מים, או, אם הוא לא ניתן להזזה ממקומו - בהתזה של מים נקיים ללא החומר. קחו בחשבון לגרוף או לנגב את עודפי המים שהצמח יטפטף על הרצפה.

על הפעולה אחזור כעבור 10 -14 יום. כדיי לוודא את הצלחת הטיפול ואי-הופעת סימני נזקים חדשים - אסיר מראש את כל חלקי העלים שעליהם היו הסימנים. כמספר שבועות לאחר התחלת הטיפול, ולאחר מס' בדיקות של הצמח שלא יעלו סימן חדש למזיק או לנגעים חדשים, אחזיר את הצמח למקומו ולשגרתו.


עלי סינגוניום שנחרבו כליל על ידי התריפס

לסיכום

אל תגיעו למצב שהצמח שלכם אכול ומעוות, שורץ מושבה שבוודאי כבר התפשטה לצמחים אחרים. שימו לב בזמן. תנו מבט על הצמחים שלכם, לפחות פעם בשבוע. נגבו את העלים מאבק - זו דרך מצוינת להבחין פתאום מקרוב בדברים שלא ראינו קודם. זהו, בודדו הסירו וטפלו. אל תדחיקו, אל תלחצו. זה בסה"כ תריפס, והוא חלק מחיינו.

댓글 3개


Yuval Bleich
Yuval Bleich
10월 14일

אם המזיק חלף אבל עדיין יש על העלים נקודות שחורות מימים עברו. יש צורך להסיר את העלים?

좋아요

S W
S W
8월 10일

כתוב בצורה כייפית ומעניינת. תודה רבה נהניתי מאוד, עכשיו לעבודה 💪

좋아요

Almog Tlumak
Almog Tlumak
2022년 8월 30일

מזל שנפלתי על הדף הזה, מקווה שאצליח להציל את הצמחים 😔🙏🏼

좋아요
bottom of page