top of page

מה שטוב לנו טוב לצמחי הבית #2: אור

״מס החלונות״ היה נהוג באנגליה החל מהמאה ה-17 וחושב, כמובן, לפי מספר החלונות במבנה. הדבר הוביל לכך שבעלי בית רבים אטמו בלבנים את חלונותיהם – מראה שעדיין ניתן לחזות בו לעיתים במחוזות אלה. המס נודע לשמצה כיוון שהוא שלל גישה לאור, לאוויר צח ולמעשה לבריאות, ופגע במיוחד במעמד הפועלים, שהיו שוכרים דירות במשותף. נהוג אף לייחס לו את מקור הביטוי daylight robbery (שלפיכך היה צריך להיות בעברית ״שוד אור היום״). אחרי מחאה ממושכת כנגד החוק, הצליחו בסופו של דבר הרופאים והמוחאים לבטלו באנגליה ב-1851 (ובצרפת רק ב-1926!).


לא רק לשיפור בבריאות הציבור בתקופה זו של עיור מואץ ותנאי תברואה ירודים, הביא ביטול המס. הגישה המחודשת לאור טבעי ולאוויר צח, יחד עם שיפורים טכנולוגיים שאפשרו את הגדלת מפתח החלונות ואת החימום המרכזי בבתי מגורים (היכן שהטמפ׳ צונחות נמוך מאשר בארצנו) – כולם נחשבים תורמים לנקודה זו בהיסטוריה שבה צמחים מתחילים להיות פופולריים בעציצים בתוך בתים, ומאמצע המאה ה-19 מופיעים ספרים למגדל הביתי באנגליה ובצרפת.


אז מי אתם חושבים שנהנה מזה יותר – צמחי הבית או האנגלים? מסקנה אפשרית מהסיפור היא, שצמחים ובאופן מיוחד צמחי הבית – דומים לנו האנשים בצרכים שלנו - אור טבעי, מים, אוויר צח, מידת לחות נעימה באוויר ועוד. לא רק שנוכל להבין מעצמנו איך להיטיב עם צמחי הבית, אלא שאנחנו עשויים ללמוד מהצמחים משהו על עצמנו, ולהנות מהתנאים המשופרים שיצרנו עבורם. כי לעיתים אנחנו קשובים לאחרים שאנו מטפלים בהם, יותר מאשר לעצמנו. נתמקד היום במשאב הראשון מכולם, צורת האנרגיה הבסיסית ביותר על הכדור.


אור השמש הוא המזון של הצמח, שבלעדיו לא יוכל להתקיים, ויחד הם מהווים את הבסיס לחיים על פני כדור הארץ . צמחים משתמשים באור ומתרגמים אותו לאנרגיה זמינה המתגלגלת מאוכלי העשב ועד הטורפים, ואפילו עד כלי הרכב שלנו, ומניעה הכל.


בעוד שצמחים רבים זקוקים לשעות שמש ישירה, צמחי הבית דומים הרבה יותר לנו בני האדם – המעריכים אור טבעי לא ישיר ואף זקוקים לו. השמש הישירה גם היא טובה לנו אבל בחשיפה מתונה ומבוקרת כשמדובר על השעות החמות בעונת הקיץ בישראל.


אז כמה אור בדיוק? בגינה ובמרפסת הפתוחה יכולנו לדבר על צמחי שמש וצל, ומתי יש בה ״יותר מדי שמש״ לצמחי הבית ולאנשים, במיוחד אם היא דרומית או מערבית. היינו בודקים באילו שעות, למשך כמה שעות ובאילו עונות – מכסה השמש אזורים שונים במרפסת (ובודקים רוחות ותנאי אקלים שיובילו להחלטה אילו צמחים לשתול). אך כאשר אנו עוברים את סף החלון או הדלת אל פנים הבית, השמש הישירה היא נדירה ויקרה וכמה שיותר אור זה יותר טוב.


עיקר האור שמגיע אל תוך הבתים שלנו הוא מוחזר, לא ישיר, ובמילים אחרות – אין די ממנו! אל כל פינה בבית, בכל רגע ביממה ויום בשנה, מגיעה כמות אור שונה. כדיי להבין את האור בפינות השונות בביתכם אפשר למדוד זאת עם מכשיר מדידה, או לנתח את נתוני החלל והסביבה החיצונית לו (שתפקידה להחזיר את האור). אבל בתור התחלה: עקבו אחר מסלול השמש בשמיים, הבחינו באילו שעות אתם רואים אותה מחלונכם ומתי היא נעלמת? באילו משטחים סביב ביתכם קרניה פוגעות ועד כמה הם בהירים ובוהקים? האם קרני אור ישירות נכנסות לביתכם בשעות מסוימות? האם תוכלו למצוא את כתם האור בוהק ביותר על אחד הקירות? האם הוא זז בשעות השונות? האם תבחינו בין אדוות האור ההולכות ונחלשות ככל שמתרחקים מכתם ממנו? נסו לחזות כיצד כל אלו ישתנו לפי מסלול השמש, היכן היא תהיה בעונה הנגדית.


צרו את פינת הצמחים הראשונה שלכם קרוב אל החלון המואר ביותר שיש לכם. בין אם היא על הריצפה, על רהיט, או תלויה באוויר – הציבו אותה אל מול החלון ולא מצדדיו, מתחתיו או מעליו. שימו לב כיצד הצמח מגיב לאחר מספר שבועות, והעדיפו לשתול אותו בכלי קל שיאפשר ניוד שלו בבית בעת הצורך.


האור לא רק מזין את הצמח, הוא נותן לצמח את יופיו: הוא מאפשר לו לגדול בריא, מלא ושופע; הוא נותן לו את צבעיו וגיווני העלים; ומאפשר לנו לראות אותו ולהתפעל ממנו, וגם לצלם אותו.


כשצמח נראה לא טוב בדקו אם הוא רעב, לאור. זה יכול להתבטא בחיוורון או איבוד עלים, ברגישות גבוהה יותר לעודף מים, בהיחלשות כללית שתהפוך אותו פגיע למזיקים, ועוד. תמיד נשאל את עצמנו האם נוכל להעבירו למקום מואר יותר? לכל הפחות את הצמחים הצבעוניים והמגוונים לא נבחר לפינה חשוכה זו.


אם נדמה את פוטוני האור כפירורי מזון – נשאף לפזר כמה שיותר פרורים ביממה. איך נוכל ללקט עוד פירורים ולהגדיל את המנה היומית? נשאל את עצמנו מה מטרתם של ההצללות השונות בבית והאם הם ממלאים את המטרה הזו, או מיותרים. נפתח תריסים כמה שאפשר – ייתכן שאת החלון שהתרגלנו להשאיר מוגף, אפשר לפתוח עד שמגיעה שמש אחר-הצהריים המסנוורת, למשל. נעדיף וילונות בצבע בהיר דקים ושקופים ככל האפשר, אפילו וילון תחרה היה עושה את העבודה אם ייעודו הוא ליצור פרטיות מהשכנים והרחוב. נעדיף צבעי קיר בהירים שלא יבלעו את מעט האור הקיים.


ומה לגבי המצב ההפוך? זכרו שבתוך הבית נדיר מצב שבו יש יותר מדי שמש על הצמח, כי השמש הישירה היא תמיד חלקית ולזמן מוגבל בכל מיקום נתון. אם התעלף לכם צמח בפינה שטופת שמש ישירה זה פשוט כיוון שהוא זקוק להשקיה תכופה הרבה יותר במצב כזה. כתם ״שרוף״ על העלה אין משמעו בהכרח כווית שמש - כתם יבש הוא בעצם אזור מת של העלה ויכול לנבוע מהרבה סיבות. וייתכן אפילו מצב הפוך שבו סיבת ה״כוויה״ היא מחסור באור – כאשר היא באזור הלבן נטול הכלורופיל של עלה מגוון! שימו לב לקשר הישיר בין כמה אוכל מקבל הצמח, לכמות המים שישתה - אבל על כך בהרחבה פוסט אחר.


אם אתם מגדלים צמחים בבית יכול להיות שהתחלתם כבר לחפש את האור או כיצד להכניס עוד ממנו, וייתכן גם שהדבר ישפיע על השיקולים שלכם בבחירת דירתכם הבאה או בתכנון בית. אך למעשה, הצמחים רק מפנים את תשומת ליבנו העדינה לצרכים שלנו, שייתכן ולא הבחנו בהם קודם. ״אז הצמחים הם בעצם הקנרית במכרה הפחם״ – כך אמר לי אדריכל איל יוסינגר בשיחתנו על אור טבעי, לאחר שתיארתי לו את חשיבות האור למעצבת צמחיית פנים. וכך נולדה הכתבה על אור טבעי לצמחים ואנשים. ראיינתי את איל על אדריכלות מוכוונת well being, שאלנו אותו, מדוע הוא מייחס חשיבות כה רבה לתכנון האור במבנה האדריכלי -ואיך זה משפיע על בריאותינו. הראיון המלא התפרסם כאן ב Ynet עיצוב ואדריכלות.



bottom of page